Onderhoud van een geoliede parketvloer

August 6, 2019

Uw parketvloer geeft uw huis sfeer, de warme uitstraling van het hout zorgt ervoor dat uw huis aanvoelt als een thuis. Samen met de kleuren op de muur, zorgen houten vloeren voor de perfecte basis in huis. Om uw parketvloer mooi te houden is het belangrijk om het hout regelmatig te voeden en te voorzien van onderhoud. Anders wordt de vloer versleten, kaal en verliest hij zijn warme kleur.

Hoe moet ik een parketvloer behandelen?

Parketvloeren moet u goed onderhouden een regelmatige schoonmaak beurt en een goede beschermlaag is dan ook niet overbodig. Houten vloeren kunnen afgewerkt worden in drie verschillende beschermlagen. Was, lak of olie. Olie is de goedkoopste variant en het makkelijkste om bij te werken na een beschadiging. Met een laag olie is uw vloer meteen beschermt tegen vuil en vocht en behoudt de vloer haar warme uitstraling.

Tips voor onderhoud

Met deze basistips houdt u uw vloer het mooist: 

  1. Leg een deurmat bij de voordeur die goed absorbeert.
  2. Gebruik altijd een zachte bezem, zodat de vloer niet beschadigt door zand en vuil.
  3. Gebruik weinig water tijdens het dweilen van uw vloer en gebruik een geschikt reinigingsmiddel.
  4. Plaats viltdoppen onder stoelen, tafels en andere meubels, zodat deze geen krassen veroorzaken op de houten vloer.
  5. De ideale temperatuur in huis bedraagt twintig graden en de luchtvochtigheid zestig tot zeventig procent. Dit voorkomt krimpen of uitzetten van de vloer.

Hoe maak ik een parketvloer schoon?

Natuurlijk is het verstandig om uw parketvloer regelmatig schoon te maken. Stofzuig en veeg de vloer iedere week, dat voorkomt dat zand en steentjes uw vloer beschadigen. Let op dat u een zachte bezem en stofzuigermond gebruikt. Ook andere vlekken kunt u het beste meteen schoonmaken, zodat het vuil niet de kans krijgt om in de vloer te trekken. Wring een dweil altijd goed uit voordat u gaat dweilen, te veel water kan schade veroorzaken. Behandel de vloer altijd met een reinigingsproduct dat geschikt is voor het hout. Een voordeel hiervan is dat deze producten niet alleen reinigen, maar de vloer ook meteen voeden. Hardnekkige vetvlekken maakt u schoon met een vetvlekkenverwijderaar.

“Naast het reinigen van uw vloer, is het verstandig om uw parketvloer regelmatig in de olie te zetten.”

Mijn parketvloer behandelen met olie

Naast het reinigen van uw vloer, is het verstandig om uw parketvloer regelmatig in de olie te zetten. Dit voorkomt uitdroging van het hout en uw vloer hoeft minder snel gerenoveerd te worden. Olie dringt diep door in uw parketvloer en haalt de nerf prachtig op. Doordat olie geen filmlaag vormt, krijgt uw parketvloer een natuurlijke, matte en zijdezachte uitstraling. Uw parketvloer is zo meteen weer beschermt tegen vuil en vocht. U kunt bij oliën kiezen uit tientallen kleuren en tinten. Houdt u de natuurlijke uitstraling van de parketvloer in ere of kiest u juist voor een opvallende finish?  

Hoe moet ik een parketvloer oliën?

Voordat u de vloer gaat oliën, moet u de vloer grondig reinigen. Dit kan met een deepcleaner om het vuil uit de poriën van het hout te halen. Neem daarna de vloer nog even af met schoonwater, zodat de resten van het reinigingsproduct verwijderd worden. Laat de vloer goed drogen. Het allerbelangrijkste is dat de vloer stofvrij is.

Daarna moet u ervoor zorgen dat het oppervlak egaal is. Spijkers dienen dieper in de vloer geslagen te worden en noesten moet u opvullen met bijvoorbeeld zaagsel.

Is de vloer schoon, droog en egaal? Dan kunt u beginnen met de olie. U kunt dit het beste doen bij daglicht en een temperatuur van achttien graden. Goede ventilatie is ook belangrijk. Lees voordat u begint altijd eerst de instructies op de verpakking. Breng de olie aan met een kwast, doek of handpad. Wrijf de olie geleidelijk over het oppervlak aan en zorg dat de hoeveelheid goed verspreid wordt.

Wanneer u gebruik maakt van een kleurpigment in de olie, meng deze dan goed en blijf ook tijdens het aanbrengen roeren. Het pigment is zwaarder dan de olie en zakt na verloop van tijd naar beneden.

Een geoliede vloer moet zo’n 48 uur drogen. U kan er dan niet op lopen, ook niet met sokken. Afhankelijk van de houtsoort en het resultaat moet er een extra olie laag aangebracht worden.

 Welke olie heb ik nodig voor een parketvloer?

Welke olie u nodig heeft is afhankelijk van de houtsoort en wat voor uitstraling u aan de vloer wilt geven. Via onze Monocoat webshops verkopen wij oliën in wel bijna vijftig kleuren. Zo vindt u dus altijd een kleur die bij u past. Van asgrijs tot kersenrood en van chocoladebruin tot katoenwit. Om er echt zeker van de te zijn dat de kleur op uw vloer net zo mooi wordt als op in de webshop, raden wij aan om eerst een sample te bestellen en deze even uit te testen op een stuk vloer onder uw bank bijvoorbeeld.

Zelf aan de slag

Met deze tips kunt u zelf aan de slag om uw vloer weer te laten stralen. Wij raden u aan om uw vloer iedere drie jaar een kleine onderhoudsbeurt te geven. Met kinderen en door huisdieren slijten vloeren sneller en is vaker onderhoud aan te raden. Een grote onderhoudsbeurt is verstandig na tien jaar. Zo gaat uw vloer een leven lang mee.

Twijfelt u nog om uw vloer zelf onder handen te nemen? Wij hebben al twintig jaar ervaring en specialistische kennis in huis. Daarnaast hebben wij de juiste machines en vakkundigheid, waardoor u een hoop tijd bespaard wordt. We helpen u graag!

Misschien ook interessant?

Onderhoud van een geoliede parketvloer

Uw parketvloer geeft uw huis sfeer, de warme uitstraling van het hout zorgt ervoor dat uw huis aanvoelt als een thuis. Om uw parketvloer mooi te houden is het belangrijk om het hout regelmatig te voeden en te voorzien van onderhoud.

Neem contact met ons op

Bent u op zoek naar een vakkundig vloerspecialist? Hulsbosch Parket renoveert en onderhoudt al meer dan twintig jaar houten en parketvloeren. Neem contact met ons op voor al uw vragen.